söndag 6 juni 2010

Egen provdocka

Att köpa en provdocka kan kosta en hel del, men för ett par år sedan så snubblade jag över en beskrivning på nätet om hur man gör en egen för en billig slant - av silvertejp! Som dessutom blir en (nästan) exakt kopia av din kropp. Perfekt för att bygga mönster på och man kan nåla i den utan att den skriker.

Så gjorde en för ett par år sedan, men då man förändras i kroppen och jag aldrig varit riktigt nöjd med den tyckte jag att det nu var dags att göra en ny.


För att göra en provdocka behöver du:
- En rulle silvertejp (50m)
- Sax
- Gammal t-shirt (Kommer att klippas i och byggas in i dockan så ta inte din dyraste...)
- Tyg/Plastpåse/Annat som man kan täcka kroppsdelar som t-shirten inte täcker.
- Måttband för att kontrollmäta
- Kompis/Sambo/Granne som man litar på med en sax
- Wellpapp, för att klippa ut botten och hals/ärm-cirklar
- 4-5 veckors pappersinsamling... Tidningspapper är bäst! Räcker inte det papper du själv har, fråga runt.
- En gammal galje (gärna trä)


1. Börja med att sätta på dig t-shirten. Är du tjej, ta på en bh, gärna vadderad då tejpen kan göra att bröstomfånget minskar betydligt.
Jag valde en liten, tight t-shirt från barnavdelningen då den går högt i halsen.

2. Ska dockan göras längre än t-shirten så täck över de delarna med tyg/plastpåse eller liknande.


3. Få din vän att börja tejpa. Först i midjan, sedan runt höft och sedan över bröstet. Korsa tejp mellan brösten som tjej för att få en bra form.


4. Fortsätt att tejpa runt midja och höft. Se till att man tejpar tätt vid arm och armhåla. Tänk på din hållning! Den kommer att speglas i den färdiga docka. Avsluta med att ta halsen då det är den delen som gör en mest klaustrofobisk...



5. Se till att tejpen täcker allt helt, och att där inte finns glipor. Tejpa över de bitar som blivit bubbliga.


6. Nu gäller det att du litar på din medhjälpare! "Korsetten" klipps upp i ryggen, i ett sick-sack mönster för att det ska vara lättare att pussla ihop den igen. Var försiktig! Det gör ont att bli spetsad av en sax...!

7. Förhoppningsvis har du nu kommit ur skalet, så nu ska den tejpas ihop! Tejpa med små bitar vid sick-sacken i ryggen och var noga!

8. När du har tejpat ihop allt så pilla in galjen. Jag täljde av ändarna på den, så de inte sticker ut som små armar som de gjorde på min förra. De var ett rent helvete då man skulle dra på tighta kläder...

9. Börja fyll med tidningspapper! Här går det åt en hel del, så se till att ha pillat bort "Ingen reklam, tack"-skylten från dörren ett par veckor innan eller tiggt ihop papper från grannar och vänner. Stoppa dockan hårt och fyll ut väl, så att inga delar blir för mjuka. Dockan kan få en annan form än du, men det löser sig snart...

10. Klipp till cirklar och ovaler i wellpapp eller annat starkt material som ska tejpas fast i öppningarna (armar, hals och botten). Se till att få en någorlunda form som stämmer med din egen. Tejpa fast dessa och fyll ut med tidningspapper där det behövs.

11. Nu börjar din klon bli klar! Nu ska bara formen rättas till genom hederligt gammalt - STRYK! Slå och banka för att forma till formen. Använd dig gärna av en spegel så du kan matcha med din egen form!


(12.) Som kan ses på ovanstående bilder så gjorde jag en lös ärm till dockan för att lättare bygga ärm-mönster. Valfritt alternativ... Men den tejpades samtidigt som resten, och sen klippte jag av den när jag började fylla, för att stoppa den separat. När den sen ska användas sätts den enkelt fast med tejp.


Nu är dockan klar!


Nu är det bara till att bygga mönster och kläder! Och varför inte låta din medeltids-outfit of choice hänga uppe till vännernas beskådning och avund?

tisdag 1 juni 2010

Leksand i bilder

Efter en mycket trevlig helg i Leksand är jag tillbaka på Gotland igen med massor av inspiration till nya projekt, stora och små. Och en hel del nyinköpta prylar! Mycket nöjd!

Sammanfattat var det toppen och vi i Gutniska Gardet har påbörjat en tradition. Så det kommer klart att bli fler resor till Dalarna!

En av de få bilder jag fastnade på, då jag oftast stod bakom kameran...

Magnus påtade snoddar för fulla muggar.

Sotaren Slesgård filosoferade över livet.

Vårt läger. Den svart-vita paviljongen var "vår", som vi lånat. Hennes namn är 'Sessan' vilket bidrog till en hel del relaterade skämt om vad man kunde göra i henne, så som resa pålar och stoppa fisk. Ehum. Har aldrig påstått att vi är städade i Gardet....

Det var en hel del folk på marknaden...

... och även på tornerspelet!

Det fanns en hel del godis att köpa för den som var sugen... Köpte knappar och tyg bland annat! Mmmums!

Gardet på promenix!

Eneas var under helgen en riktig folkmagnet, men vem kan motstå en liten bebis i medeltids-outfit?

Mys i mamma Elisabeths knä

Mycket av maten tillagade vi själva i lägret. Detta en helt totalt episk gryta! Mmmm!

Och grytan avnjöts med nyinköpt rökt regnbåge! Mmmmumma!

Kvällarna spenderades runt elden där det dracks och sjöngs mindre rumsrena visor...

Så kom en räv med en jätte ryggsäck och hälsade på!