måndag 15 februari 2010

Att sy en särk


Fick tag på 3 meter fint linnetyg genom föreningen som jag tänkte sy en särk av, men lyckades klippa ut två! Så med lite pyssel och kilar (mycket historiskt korrekt) så får jag snart ihop så jag har tre särkar, vilken kan behövas på ett lite längre evenemang.


(Detalj ur limbourg-brödernas kalender, Les Très Riches Heures du Duc de Berry, Juni)

En särk är ett bra basplagg att börja sy, då det är simpelt och gör man fel så märks det inte så noga, då det är ett plagg som fungerar som underkläder. Längden burkar vara ungefär knälång+ nån decimeter, alltså inte fotsid (Se bilden ovan).


Det du behöver till en särk är:

* Linnetyg (Åtgången varierar efter storlek. Att dubbla längden från axlarna ner till lite under knäna brukar vara en bra riktlinje)
* En bra sax
* Synål
* Lintråd
* Bivax (att vaxa tråden med)
* Måttband
* Penna eller krita
* Knappnålar

1. Börja med att mäta dig själv, viktigast är runt byst och längd från axel ner till en bit under knäna. Vik tyget dubbelt. Vik sedan dubbelt ytterligare än gång så att det är fyra lager tyg och bredden på det vikta är 1/4 av tänkta vidden (se bild), och rita ut ett hål för halsen (gärna för litet, det fixar man till sen) och markera ut 1/4 av bystmåttet och lägg på ca 5 cm. Dra sedan en (hyfsat) rak linje från axel till nedre kanten, enligt bild.
Klipp ut.


2. Ärmarna. Mät längden av dina armar, från armhålan och till handled. Ta ett mått runt bredaste delen av överarmarna och handlederna. Vik tyget dubbelt och markera längden av armen, lägg på ett par cm (sömsmån!). Markera sedan ut måttet av överarmarna/2 och lägg på 3 cm, därefter handledsmåttet och lägg till efter hur vid du vill ha ärmen. Min ärm är ca 28 i omkrets och mina handleder är 17cm. Men det är en smaksak.
Klipp ut.
Kopiera den andra ärmen.
3. Kilar. Att sy i kilar i en särk för att få mer vidd är valfritt, men har man tyg nog att få ut tänkt vidd på bara genom att följa ovanstående beskrivning så är det lättare. En särk behöver bara vara så pass vid att man kan röra sig obehindrat. Men vill/behöver man kilar så syr man med fördel in dom i sidosömmarna.
Däremot är fyrkantiga kilar i armhålan att föredra för att få mer rörlighet. Mina kilar är ca 10x10 cm.

4. Börja sy ihop ärmarna! Först syr man dit ena kanten på kilen mot ärmen. Lägg inte kant i kant, utan skjut ner den lilla kvadraten ca o.5 cm från kanten på ärmen. Detta är för att sömmen skall fällas senare.



Då ena sidan på kvadraten är fastsydd (Sy inte riktigt hela vägen ut utan lämna ca 0.5 cm), är det dags att fälla den sömmen. Vik över kanten du lämnade och nåla. Sedan är det dags att sy. Fäst tråden och plocka bara ett par trådar i det ovikta tyget och sy igenom det fällda/vikta. Fortsätt tills du fällt sömmen du sydde nyss.



När det är klart så nålar du fast andra kanten av kvadraten mot ärmstycket , och kom ihåg att lämna ca 0.5 cm för att fälla. Det är alltid lite pillit att få till skarven från förra sömmen men det är bara att improvisera...


Sy hela vägen ner till ärmslutet, och fäll sömmen. Snart har du en ärm som ser ut såhär:


5. Sy fast ärmarna. Börja med att hitta mitten på ovandelen av ärmen. Markera med en nål och vänd ärmen ut och in. Sedan markerar du mitt på axeln på kjolstycket och nålar ihop med ärmen instucken i klänningen (se bild). Lämna ca 0.5 cm av kjolstycket utanför ärmen då den skall fällas ut mot ärmen.
Sy fast en av ärmarna och fortsätt sedan att sy ihop kjoldelen, hela vägen ner och lämna en kant för att fälla (som när du sydde ihop ärmen!). Ska du ha kilar så sy fast dom först (glöm inte att lämna lite för att fälla!). Gör lika dant med andra ärmen och andra sidan.

Så, nu är din särk snart klar!

6. Fålla! För att fålla nederkanten är det lättast att sätta på sig särken och be en kompis nåla upp särken så att det blir en jämn fåll. Har man inte ett par extrahänder i närheten går det göra själv med genom att hänga upp den på en galje. Tänk bara på att man oftast är lite större över baken, så bakdelen på kjolen skall vara lite längre.

Halsringningen klipper man ut efter smak och tycke på urringning och efter eventuella mellanklänningar, så de passar.

Vik gärna dubbelt när det ska sys så håller det bättre. Alltså så här:

Sådär! Nu är särken klar!

Lycka till!!

3 kommentarer:

  1. Vad bra du är! Tålamod som en gudinna att handsy det där.

    Vill se fler bilder på stuff du gjort!

    SvaraRadera
  2. Det kommer! :D Tar ett bra tag att lägga upp en sömnadsbeskrivning om man ska fota och dona med det. Men så snart jag börjar på ett nytt projekt så kommer det upp!

    SvaraRadera
  3. Kul att du skapat en blogg. Ska bli intressant att följa den. Har sneglat på er i Gutniska Gardet när det gäller inspiration till kläder vilket gör detta extra spännande. Bra med tydliga, simpla illustrationer och tydligt tillvägagångsätt. Lycka till!

    SvaraRadera