tisdag 2 mars 2010

Strumpor

Strumpor är ytterligare ett bra basplagg att ha i sin utrustning, vilket gäller både för kvinnor och män.

Då stickade strumpor är ganska ovanligt i det medeltida fyndmaterialet, och nålbundna strumpor kan bli ganska tjocka, är det en god idé att prova på att sy ett par.

För kvinnor är strumporna knälånga, vilket innebär att det värmer benen under kjolen särskilt när det är lite kyligt ute.

Hittat ett par referenser i konsten, dock från sent 1300tal, men strumpmodet ändrades inte särskilt under medeltiden. Hittar någon fler bilder så skicka gärna dom till mig!


ca 1350

Nativity, c. 1370-1372

Detalj från bilden ovan

Mina strumpor


Sömnadsbeskrivning:

Det är bra att börja med att sy en strumpa i ett "fultyg", alltså exempelvis lakansväv eller något annat spilltyg man har hemma för att konstruera ett mönster som man vet passar innan man ger sig på det tänkta tyget.

1. Rita av din fotsula på tyget, klipp ut med en centimeters sömsmån.

2. Klipp till tyg som passar runt vaden, med den tänkta längden (knähögt), och vik dubbelt. Därefter klipper du ut ett valv som ska bli fotdelen. Alltså måste valvet vara lika högt som foten. Glöm inte sömsmånen! Därefter är det lättast att vira runt tyget runt vaden och sy längs med bakre delen av vaden.

Tänk på att bredaste delen av vaden ska kunna träs igenom öppningen längst upp, så man inte formsyr den delen. Samma sak med hälen... Sy gärna en rakare söm från hälen till vaden, utan att formsy helt. Annars kan det bli tight.

3. Därefter så gör du ovandelen av foten. Mät med ett måttband längden från tå till valvet på tubdelen du sydde nyss. Därefter, mät från golvet över foten på bredaste stället, och samma sak en bit ner (se bilder)

Rita sedan ut måtten på "fultyget", som på bilden. Klipp ut med god sömsmån!


4. Sy (kasta) ihop alla delar. Börja med ovandelen av foten och bentuben. Sy därefter på sulan.
Prova på foten och se så att den passar. Sy in där det behövs. Klipp till bitarna med en centimeters sömsmån när strumpan passar som den ska.
Nu har du ett mönster till en strumpa!

5. Rita ut delarna på tyget. Tänk på att spegelvända allt så du får en höger och en vänsterstrumpa! Klipp ut.

6. Sy ihop ovandelen av foten med bentuben. Fäll den sömmen direkt så slipper du krångla med det sen.

7. Sy ihop sömmen som ska vara bak på vaden, och fäll.

8. Därefter är det sulan som ska på. Jag la tyget omlott, för att slippa höga sömmar runt foten som man senare kan få skoskav av. Så alltså kastade jag fast sulan från både insidan och utsidan...

Bild från insidan. Sömmen som går innerst runt foten är där jag sydde fast ovandelen mot sulan. Den sömmen går inte genom sultyget. Den yttre sömmen är "baksidan" av sömmen jag sydde från utsidan när jag sydde fast sulan.

9. Nu är det bara att fälla strumpans öppning så är en strumpa klar!
Nu är det bara att göra den andra... :)

För att strumporna ska hållas uppe använder jag en påtad snodd till varje som ett strumpeband. Brickband eller en tygstump fungerar även de utmärkt!

Lycka till!


OBS! Spara delarna du klippte ut i "fultyget"! Bra mönster för framtida strumpor!

10 kommentarer:

 1. Tack för dina skisser Annie. Rev mitt hår igår kväll då jag inte kunde få till min toile till mina hosbyxor. Bl.a foten gör mig minst sagt vansinnig. Nu ska jag göra ett nytt försök efter din modell. Får se vart det slutar... :)

  SvaraRadera
 2. Tack. Ska sy mig ett par gröna strumpor snart och då är det bra med lite förkarande skisser. Har du några tips om man ska göra ett par hosor med lädersula, något speciellt att tänka på?

  SvaraRadera
 3. Kul att de kan vara till nån nytta... :) Lite svårt att förklara hur man gör allt. Men det är bara att fråga om något är oklart.

  Redsdale: Hosor med lädersula är inget jag provat på... Skicka gärna nån bild när du lyckats! Men gör ett bra mönster först i ett fultyg så du vet att de passar. Det jag kan komma på som man bör tänka på är att inte ha några sömmar under sulan då sådana slits ner fort. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Unni Månsdotter9 mars 2010 16:31

  Ett litet tips, som jag gjort på mina strumpor, är att sy fast två snören på var sida om strumpan, i höjd med knävecket. Då kan man knyta fast strumpan (på baksidan) så halkar den inte ner. Perfekt!
  Hälsn. Unni Månsdotter

  SvaraRadera
 5. Ger de er för mycket att göra i skolan? börjar bli nyfiken på nya textilprojekt från dig :)

  SvaraRadera
 6. Skriver min Magisteruppsats just nu, så jag får väl säga att jag har en hel del att göra... :) Men har många tankar och idéer att slänga upp här så snart jag bara har en stund över!

  SvaraRadera
 7. Aa ok, ja det är samma här å man får inte gjort ens hälften av det man vill. smått frusterande men men...

  SvaraRadera
 8. Lösärmarna i orange, är det ett finare eller grövre tyg. Kan ju som sagt inte så mycket om kvinnokläder men jag kan tänka mig att man gjorde dem i ett finare tyg??? Kan man ha lila lösärmar till en grön klänning?

  SvaraRadera
 9. Mina är i ett lite finare tyg än i resten av klänningen. Och visst kan man ha lila lösärmar till en grön klänning!
  Det vanligaste man ser i konsten är faktiskt lösärmar i fint och dyrt brokadtyg! Så det finns på min önskelista tills jag blir miljonär!

  SvaraRadera
 10. Bra! Då kör vi på det, är det någon som gnäller så skyller jag på dig. Ska bara få dem och massor med andra saker klara till Leksand. Tänkte jag skulle tjuvkika på era handsydda tält. Det är nästa projekt.

  SvaraRadera